İDDİA: Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın İzlanda’da havalimanında bekletilmesinin sebebi uçuşun kalkış noktası olan Konya Havalimanı’nın onaylanmamış olması.
YANLIŞ
Sosyal medyada ve SonDakika.com isimli internet sitesinde paylaşılan bir iddiada Türkiye A Milli Futbol Takımının İzlanda Keflavik Havalimanı’nda yaşadığı beklemenin kalkışın gerçekleştiği Konya Havalimanı’nın onaylı olmaması sebebiyle yaşandığı iddia edildi. Aynı zamanda İzlanda’da yayınlanan Visir gazetesinde de Konya Havalimanı’nın uluslararası havacılık otoritesi tarafından onaylanmamış bir havalimanı olduğu iddiası yer buldu.
Ancak Konya Havalimanı’nın onaylanmamış bir havaalanı olduğu iddiası doğru değil. Konya Havalimanı yurtiçi ve yurtdışı uçuşlarının gerçekleştirildiği, uçuş emniyeti ve güvenliğine yönelik uluslararası kurallar geliştiren ve Türkiye’nin konseyinde gözlemci üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından tanınan bir havaalanı.
Konya Havalimanı uluslararası havalimanı statüsünde
Konya’da bulunan havalimanı Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) ve ICAO tarafından tanınıyor ve bu havalimanından uluslararası direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor. Aşağıdaki görselde Sun Express isimli havayolu şirketinin 3 Temmuz 2019 tarihinde Konya Havalimanı’ndan Oslo Gardermoen havalimanına gerçekleşecek olan direkt uçuşu görülebilir.
Türkiye One Stop Security uygulamasına dahil değil
Keflavik Havalimanı’nın operatörü olan Isavia isimli işletme tarafından 10 Haziran 2019 tarihinde yapılan ve İzlanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan basın açıklamasında milli takımın yaşadığı beklemenin Türkiye’nin One Stop Security uygulamasının parçası olmayışından kaynaklandığı ifade edildi. Bu bağlamda yaşananların Konya Havalimanı’na özel bir uygulama olmadığı, Türkiye’deki herhangi bir havalimanından kalkan ve İzlanda’ya iniş yapan bir uçağın da benzer bir denetlemeye tabi olabileceği anlaşılıyor.
AB Komisyonu’nun AB üye ülkelerini kapsayan sivil havacılık güvenliği düzenlemelerini, AB üyesi olmayan İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç de uyguluyor. Bununla beraber bu ülkeler ile AB dışında olan Kanada, Faroe Adaları (Vagar Havalimanı), Grönland (Kangerlussuaq Havalimanı), Guernsey Adası, Man Adası, Jersey Adası, Karadağ, Singapur (Changi Havalimanı) ve ABD gibi ülkelerin havalimanı güvenlik standartlarını eşitleyen düzenlemeye One Stop Security düzenlemeleri deniliyor. Bu çerçevede bu uygulamaya dahil olmayan diğer ülkelerden kalkan uçaklar One Stop Security standartlarını uygulayan bölgelere iniş yaptığında bu uçakların taşıdığı yolculara, bagajlara ve kargolara gerektiğinde fazladan güvenlik kontrolleri uygulanıyor.
Spor spikeri Öztürk milli takımın 2017’deki İzlanda uçuşunda benzer bir sorunun yaşanmadığını belirtti
Spor spikeri Erkut Öztürk Twitter’da yaptığı bir açıklamada milli takımın daha önce İzlanda’ya yaptığı seyahatinde böyle bir kontrolle karşılaşmamış olduğunu belirtti.
Teyit’in detaylar için ulaştığı Erkut Öztürk, 6 Ekim 2016 tarihinde Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın 2018 Dünya Kupası eleme grubunda 2-2 sonuçlanan Ukrayna maçı sonrası 9 Ekim 2016 tarihinde oynanacak Türkiye – İzlanda karşılaşması için 7 Ekim 2016 tarihinde Konya’dan Rejkjavik’e seyahat ettiğini söyledi. Kendisinin de bu uçuşta takıma eşlik ettiğini belirten Öztürk, Teyit’e bu uçuş sonrası Rejkjavik’te sıradan pasaport kontrolü harici bir güvenlik önlemi ile karşılaşmadıklarını ifade etti.
Sonuç olarak, A Milli Futbol Takımının Keflavik Havalimanı’nda yaşadığı beklemenin sebebinin uçağın kalktığı Konya Havalimanı’nın onaylanmamış bir havalimanı olduğu iddiası yanlış bilgi türlerinden çarpıtma olarak sınıflandırılabilir.
Son Güncelleme
- Konya Havalimanı’ndan yapılan uluslararası direkt uçuşları gösteren görsel güncellendi. (12.06.2019 / 18.05)
Kaynaklar
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)
Isavia tarafından yayınlanan basın açıklaması, 10 Haziran 2019
European Commission, One Step Security
European Commission, Aviation Security
EUR-lex, Singapur’un One Step Security uygulamasına dahil olması ile ilgili regülasyon
Twitter, Erkut Öztürk’ün konu ile ilgili attığı tweet, 10 Haziran 2019
Erkut Öztürk ile yapılan görüşme, 11 Haziran 2019, 17:44