İDDİA: Cumhuriyet Halk Partisi, düzenlediği bir etkinlikte Abdullah Öcalan posterine yer verdi.
YANLIŞ
Sosyal medyada paylaşılan gönderilerde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin düzenlediği bir etkinlikte Abdullah Öcalan posterine yer verdiği iddia edildi. Fotoğrafta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Atatürk posterlerinin yer aldığı sahnede bazı kişilerin Abdullah Öcalan’ı içeren bir posteri tuttuğu görülüyor.
Erdoğan Gönüllüleri isimli sayfa tarafından 4 Kasım 2019’da Facebook’a “Apo ile Kılıçdaroğlu aynı safta kadere bak kadere… Kimler kimlerle beraber!” ifadeleriyle yüklenen görsel bin 100 kişi tarafından beğenildi.
Ancak, CHP’nin düzenlediği bir etkinlikte Abdullah Öcalan posterine yer verdiği iddiası doğru değil. CHP İsviçre Birliği tarafından Cumhuriyet Bayramı kutlaması olarak düzenlenen etkinlikte açılan posterler, dışarıdan gelen bir gruba ait. Posterlerin parti üyesi olmayan olmayan ve dışarıdan etkinliğe izinsiz olarak giren kişiler tarafından açılmasının ardından polis olaya müdahale ediyor. Söz konusu grubun dışarı çıkarılması ve güvenliğin sağlanmasının ardından etkinlik devam ediyor.
Etkinliğin gerçekleştiği salonda Abdullah Öcalan posteri bulunmuyor
Cumhuriyet Bayramı kutlaması için 4 Kasım 2019’da İsviçre’de düzenlenen etkinlik hakkında CHP İsviçre Birliği’nin Facebook sayfasında birçok paylaşım bulunuyor. Bahsi geçen salon içerisinden çekilen aynı tarihli fotoğraflar incelendiğinde, sadece Atatürk ve Kılıçdaroğlu’nun posterlerinin bulunduğu fark ediliyor.
Salonda bulunan CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç tarafından kaydedilen bir videodan da salonda bulunan poster ve bayraklar incelenebiliyor. Videoya yakından bakıldığında da Abdullah Öcalan posterinin salondaki varlığına dair bir kanıt bulunamıyor. Benzer şekilde CHP İsviçre Başkanlığı tarafından Facebook’ta yapılan canlı yayında da sahnede sadece Atatürk ve Kılıçdaroğlu’nun posterleri olduğu fark edilebiliyor.
Öcalan posteri etkinliğe izinsiz olarak dışarıdan gelen bir grup tarafından açıldı
Etkinlik sırasında yaşanan olaylara dair, İsviçre’de yayın yapan internet sitelerinde bazı haberlere rastlanabiliyor. İsviçre’de yayın yapan Nau isimli internet sitesinde yer alan 3 Kasım 2019 tarihli bir haberde, CHP’nin İsviçre’deki etkinliğine PKK destekçileri tarafından baskın düzenlediği ifade ediliyor. Haberde polisin olayın büyümesinin önüne geçtiğinin de altı çiziliyor.
Yine İsviçre’nin Almanca yayın yapan ulusal haber kuruluşu SRF’nin internet sitesinde yer alan başka bir haberde, PKK destekçilerinin gerçekleştirdiği eylemde yaşanan gerginliğin polisin araya girmesiyle önlendiği ve ardından etkinliğin devam ettiği ifade edilmiş.
Bunlara ek olarak HaberTürk’te yer alan “Bölücü örgüt yandaşları CHP’nin İsviçre’deki Cumhuriyet etkinliğini bastı!” başlık haberde Öcalan posteri açan grubun başında bekleyen İsviçre polisleri görülebiliyor. Ayrıca Sözcü gazetesi de olayı “CHP etkinliğine PKK saldırısı!” diye haberleştirmiş.
Video paylaşım sitesi YouTube’da yer alan 3 Kasım 2019 tarihli bir paylaşımda da olay sırasında yaşanan gerginliği izlemek mümkün.
CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç da Facebook’tan konu hakkında yaptığı açıklamada PKK destekçisi bir grubun etkinliği engellemeye çalıştığını ancak başarılı olamadığını belirtiliyor.
Sonuç olarak CHP tarafından düzenlenen bir etkinlikte Abdullah Öcalan’ın posterinin kullanıldığı iddiası doğru değil. Poster dışarıdan bir grup tarafından salona protesto amacıyla getirilmiş. Söz konusu iddia sosyal medyada en çok rastlanan yanlış bilgi türlerinden “çarpıtma” kategorisine yerleştirilebilir.
Kaynaklar
Facebook, CHP İsviçre Birliği tarafından salondan paylaşılan fotoğraf, 3 Kasım 2019
Facebook, Salondan kaydedilen görüntüler, 3 Kasım 2019
Nau, Konu hakkında yapılan haber, 3 Kasım 2019
SRF, Konu hakkındaki başka bir haber, 3 Kasım 2019
HaberTürk, Bölücü örgüt yandaşları CHP'nin İsviçre'deki Cumhuriyet etkinliğini bastı, 4 Kasım 2019
Sözcü, CHP etkinliğine PKK saldırısı, 4 Kasım 2019
YouTube, Olay sırasında çekilen görüntüler, 3 Kasım 2019