YANLIŞ
Sosyal medyada ve Medya Haber, Storia, İnternethaber, SuperHaber ve Korkusuzmedya gibi internet sitelerinde, Japonya’nın başkenti Tokyo’da insan eti satan bir restoran açıldığı iddia edildi. Haberlerde, insanların bedenlerini bu restorana bırakmak karşılığında 30 bin avro alacakları bir anlaşmaya imza attıkları ve yemek fiyatlarının bin avroya kadar çıktığı da belirtildi. Restorana yemek olarak kabul edilmek için tek şartın genç olmak olduğu, ölümcül hastalığı olan genç hastaların bu anlaşmayı yaptığı yine metinde ifade edildi.

Haber parodi
Ancak Tokyo’daki bir restoranda insan eti satıldığı iddiası doğru değil. Haberin 12 Temmuz 2016’da satirik kurmaca haberler yapan La Voz Popular tarafından yayınlandığı görülebiliyor. La Voz Pupular’ın websitesindeki “hakkında” bölümü incelendiğinde sitede eğlence amaçlı satirik haberler yayınlandığı, haberlerde ismi geçen kişi kurum ya da markaların hayal ürünü olduğu belirtiliyor.
Benzer bir metnin 2016’da 1 Nisan şakası olarak da kullanıldığını görmek mümkün.

Haber sitelerinde kullanılan ve derileri soyulmuş insan bedenlerine ait fotoğrafların ise Resident Evil 6 oyunu için Capcom firmasının Londra’da açtığı reklam amaçlı bir sergiden olduğu anlaşılabiliyor. Sergideki çalışmaların hayvan etlerinden imal edildiği de ayrıca belirtiliyor.

Doğrulama sitesi Snopes’un iddiayı yalanladığı ve haberin parodi olduğunu belirttiği analize ulaşmak mümkün. Kasım ayında Meksika’da da dolaşıma giren iddianın Verne isimli haber sitesi tarafından yalanlandığını da görülebilir.
Kaynaklar
La voz popular, İlk yamyam restoranı Tokya’da açıldı, 12 Temmuz 2016
La voz popular, Site hakkında bilgi
BenjaminFulFord, Japon Hükümeti ilk etik insan etli noodle(?) dükkanını onayladı, 1 Nisan 2016
Kotaku, Resident Evil 6 Et Gösterisi sizi kusturabilir, 23 Aralık 2014
YouTube, Sergiye dair bilgiler, 12 Ekim 2012
CNN, Resident Evil 6 oyunu için ‘’insan eti satan kasap!’’, 23 Aralık 2014
Snopes, Tokyo ilk insan eti restoranını mı açtı, 2 Aralık 2017
Verne, Tokyo’da hiçbir restoran insan eti sunmuyor veya yamyamlık Japonya’da yasal değil, 29 Kasım 2017