İDDİA: Pakistanlı sağlık bakanı videoda sokakta salgın önlemlerine uymayanları tokatlıyor.
YANLIŞ
Sosyal medyada paylaşılan bazı gönderilerdeki videonun, Pakistanlı sağlık bakanının sokakta salgın önlemlerine uymayanları tokatladığını gösterdiği iddia edildi. Bu gönderilerden yalnız biri 25 bin kez beğenildi.
Ancak iddia doğru değil. Videodaki kişi bakan değil, Sajjad Jani isimli bir internet fenomeni.
Videodaki kişi Pakistan Sağlık Bakanı değil
Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, videoyu paylaştıktan bir gün sonra şaka yaptığını ve videodaki kişinin sağlık bakanı olmadığını açıkladı. Ancak bu iddiaya inanan birçok kullanıcı vardı.
Videoda maske takmayan kişilere tokat atan kişi bakan değil. Pakistan’ın mevcut sağlık bakanı Faisal Sultan, kendisi göreve 3 Ağustos 2020’de göreve başladı. Faisal Sultan’dan önce ise Zafar Mirza görevdeydi. Ancak her iki isim de videodaki mikrofonlu kişi değil.
3 Ağustos 2020’de göreve başlayan Pakistan Sağlık Bakanı
Videodaki kişi internet fenomeni
Videoda sağlık bakanı olduğu iddia edilen kişi ise Sajjad Jani. Sajjad, Pakistan’da bir internet fenomeni. YouTube kanalında şaka temalı içerikler paylaşıyor. Bahsi geçen video da, 24 News HD isimli kanal için şaka formatında çektiği videolarından biri. Sajjad Jani’nin internet sitesinde sokak röportajı formatında başka içerikler de var.
Video, popüler olduktan sonra ses manipülasyonu yapılarak 30 Temmuz 2020’de ChySy Channel’da paylaşıldı. Videoyu hazırlayanlar, parodi olduğunu açıkça ifade ediyor.
7 Ağustos 2020 itibariyle Pakistan’da tespit edilen Covid-19 vaka sayısı 275 bin 956; hastalıktan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı ise 6 bin 52.
Sonuç olarak iddia doğru değil. Videodaki kişi Pakistan Sağlık Bakanı değil, Sajjad Jani isimli bir internet fenomeni. İddia, hatalı ilişkilendirme ve parodiye örnek.
Kaynaklar
Twitter, İddianın şaka olduğunun açıklandığı tweet, 3 Ağustos 2020
Pakistan Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanı Dr. Faisal Sultan
Twitter, Eski sağlık bakanının görevini bitirdiğini duyurduğu tweet, 3 Ağustos 2020
Twitter, Pakistan Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması, 3 Ağustos 2020
YouTube, Sajjad Jani’nin kanalı
YouTube, Orijinal video, 11 Temmuz 2020
Sajjad Jani, Röportaj içeriği, 17 Ocak 2018
Instagram, Videonun ses manipülasyonu yapılmış hali, 30 Temmuz 2020
Pakistan Covid-19 verileri, 7 Ağustos 2020